Iso-Enskeri, Seliskeri ja Munakari

Nämä kolme Selkämeren kansallispuiston saarta ovat veneilijöiden suosimia retkikohteita. 

Iso-Enskeri

Iso-Enskerin retkeilysaaren kauniissa ja monipuolisessa luonnossa voi viettää mukavan retkipäivän luontoon tutustuen, pirunpeltoa ihaillen, uiden ja muita saaren mahdollisuuksia hyödyntäen. Selkämeren kansallispuistoon puoliksi kuuluva Iso-Enskeri sijaitsee Gummandooraan saariston Natura-alueella noin 7 km Reposaaresta pohjoiseen. Saarella on retkisatama (satamanumero 1372), 1,3 km mittainen luontopolku, opastustaulu, nuotiopaikka, käymälä ja keittokatos. Saarella on myös hyvä uimapaikka. Lähestyminen Iso-Enskeriin tapahtuu väylältä länteen saaren eteläpään laituriin, jossa kiinnitys tapahtuu laituriin ja poijuun. Pienillä veneillä myös kylkikiinnitys on mahdollinen. Väyläsyvyys laituriin on 2 metriä.

Tutustu tarkemmin Iso-Enskeriin täällä.

Seliskeri

Kaunis, metsäinen Seliskeri sijaitsee Ahlaisten saaristossa Iso-Enskerin retkeilysaaren koillispuolella. Lähde veneretkelle nauttimaan nuotion loimusta tai pakkaa mukaan marjaämpärit.

Saarella on kaksi laituria ja katettua nuotipaikkaa sekä käymälä. Saaren yleisilme mäntyinen sekä moreenikivikoiden muokkaama. Kenttäkerroksessa on paljon esimerkiksi mustikkaa ja marjastukselle on hyvät edellytykset. Saaren luontoon voi tutustua helposti useilta saaressa olevilta poluilta. Retkisatamaan saavutaan väylältä pohjoiseen. Kiinnittyminen laituriin sekä poijuun, mutta pienillä veneillä myös kylkikiinnitys on mahdollinen.

Tutustu tarkemmin Seliskeriin täällä.

Munakari

Munakari on saarikolmikon pohjoisin, perinteikäs kalastajien suosiossa ollut saari. Siellä avattiin loppukesästä 2014 Munakarin päivätupa, joka perustettiin 1970-luvulta peräisin olevaan kalamajaan. Kalamajat olivat väliaikaisia kausiasumuksia, joita kalastajat rakensivat saaristoon ja käyttivät yöpymiseen kalastusmatkoillaan.

Munakarin kalamajan länsipuolella on hyvä laituri, johon johtaa 1,2 metrin väylä saaren itäpuolen etelä-pohjoissuuntaiselta rannikkoväylältä. Päivätuvassa on kamiina ja saarella on huussi. Munakarissa ei ole puuhuoltoa.

Tutustu tarkemmin Munakariin täällä.

Näe ja koe

Ahlainen henkii saaristolaishistoriaa
Porin pohjoisin kaupunginosa Ahlainen on kiehtova yhdistelmä luonnon- ja merenläheisyyttä, kauniita rakennuksia ja elinvoimaista kylätoimintaa.
Ahlaisten nuorisoseuran kyläpalvelut
Ahlaisten nuorisoseura on vuonna 1906 perustettu yhdistys, joka tarjoaa erilaisia harrastusmahdollisuuksia niin paikallisille kuin matkailijoillekin.
Garage Gukkenhaimi
Garage Gukkenhaimi haluaa palvella porilaisia ja Yyterissä liikkuvia matkailijoita esittelemällä satakuntalaisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tuotteita.
Iso-Enskeri, Seliskeri ja Munakari
Nämä kolme Selkämeren kansallispuiston saarta ovat veneilijöiden suosimia retkikohteita. 
Junnilan merellinen miljöö
Reposaaressa sijaitsevan Junnilan leirikeskuksen miljöö on vertaansa vailla. Sekä meri- että järvimaisemat koristavat Junnilaa.
kallon_majakka_talvi_harri_kaukosalmi
Kallo
Kallo eli Mäntykallo on Mäntyluodossa sijaitseva alue, joka muodostuu kahdesta tien ja maakaistan toisiinsa yhdistävästä kallioluodosta.
Luontotornit
Porin Yyterinniemi on kansainvälisesti arvokas luontotyyppikokonaisuus, joka on tunnettu runsaasta linnustostaan. Porin rannikon luontoon ja parhaisiin lintuvesiin voi tutustua lukuisista luontotorneista, jotka kaikki sijaitsevat Meri-Porissa.
Mäntyluoto – myrskyjä ja merimiesromantiikkaa
Mäntyluodossa voi kokea koko suolanpärskeisen meren monipuolisuuden ja uskomattoman tunnelman. Vuonna 1918 valmistuneessa Mäntyluodon hotellissa aistii entisaikojen merimiesten hurjat seikkailut maailman merillä.
Reposaaren linnakepuisto
Reposaaren takarannalla sijaitsevassa historiallisessa linnakepuistossa kuljetaan juoksuhaudoissa ja ihaillaan merimaisemia näkötornista. Sodanaikaiset linnakkeet ovat säilyneet muistona historiastamme tähän päivään.
Reposaaren merituulipuisto ja opastuskeskus
Porin Tuulipuiston välittömässä läheisyydessä, Reposaaren Pengertien varrella, sijaitsee tuulipuiston opastuskeskus. Keskuksesta saa ajankohtaista tietoa Suomen Hyötytuuli Oy:n tuulivoimatuotannosta sekä tuulivoimasta yleensä.
Reposaaren Siikaranta
Siikarannan kallioiset ja tyrskyiset rannat aavan meren äärellä houkuttelevat retkeilyyn ja tunnelmallisiin iltakävelyihin. Siikarannan silokallioilta löytyy aikojen saatossa lukuisten merenkävijöiden kaivertamia nimikirjaimia ja kalliopiirroksia.
Reposaaren takaranta
Takaranta on Reposaaressa muutaman kilometrin mittainen, kivikkoinen ja kallioinen rantaviiva aivan aallonmurtajan kupeessa. Rannalta on upea näkymä avomerelle. Talvisin rannalle kohoavat mahtavat jäämuodostelmat.
Reposaari - idyllinen puutalokaupunginosa Porin edustalla
Reposaari on kauniiden puutalojen idyllinen saari Pohjanlahden rannalla.
Risteilyalus M/S Charlotta
Pohjoismaiden suurimpaan jokisuistoalueeseen, Kokemäenjoen jokisuistoon, pääsee tutustumaan M/S Charlotan yleisöristeilyillä heinä-elokuussa.
Seikkailupuisto Huikee
Seikkailupuisto Huikee on köysirata, joka koostuu eri vaikeustasoisista radoista ja antaa haastetta sekä lapsille että aikuisille. Huikee avataan keväällä 2017 Yyteri Beach -lomakeskuksen yhteyteen.
Selkämeren kansallispuisto
Luonnossa liikkuminen
Tunne meren tyrskyt ja pärskeet, kuule laineiden liplatus ja katsele kauas ulapalle! Vuonna 2011 perustettu Selkämeren kansallispuisto käsittää noin 160 kilometriä Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikkoa.
Yyterin hiekkarannat – auringonpalvojan paratiisi
Kuusi kilometriä hienoa hiekkaa ja dyynejä – runsaasti tilaa nauttia ja harrastaa. Yyterin hiekkaranta on yksi Suomen kauneimpia uimarantoja.
Yyterin näkötorni
Yyterin näkötornin kesäkahvilasta ja tilausravintolasta, 60 metrin korkeudesta, avautuvat huikeat maisemat aavalle merelle ja porilaisiin maamerkkeihin; satamaan ja tuulipuistoon.
Yyterin lietteet, kuva Ilkka Valli Ympäristönsuunnittelu Oy
Yyterinniemen retkeilyreitit
Uusin luontoreitti yhdistää Yyterin ainutlaatuiset luontokohteet, Yyterin santojen Etelä-Suomen arvokkaimman dyynialueen sekä lietteiden linnustoltaan arvokkaan maankohoamisrannan.