Ahlainen henkii saaristolaishistoriaa

Porin pohjoisin kaupunginosa Ahlainen on kiehtova yhdistelmä luonnon- ja merenläheisyyttä, kauniita rakennuksia ja elinvoimaista kylätoimintaa.

Kulttuuri ja luonto yhdistyvät Ahlaisissa

Ahlaisten kirkonkylä Ahlaistentien varrella on valtakunnallisesti tunnustettu merkittävä kulttuurihistoriallinen ympäristö taidokkaasti rakennettuine puutaloineen ja perinteisine lauta-aitoineen. Mereen laskevat joet ovat muovanneet Rantakaupungin edustalle aivan kirkonkylän läheisyyteen suistoalueen, joka maankohoamisen myötä on jatkuvassa hitaassa muutostilassa. Maankohoamisen seurauksena entisestä merenpohjasta on muotoutunut maa-alueita, ja tämä on luonut aivan omanlaisensa luonnonmuodot.

Olennainen osa Ahlaista on kylän läpi virtaavat kaksi Karvianjoen vesistön lasku-uomaa Eteläjoki ja Pohjajoki. Näistä Eteläjoki haarautuu Ahlaisten kylärannan kohdalla vielä Ahlaisten- ja Kristiskerinjokiin. Luontoarvojensa vuoksi Ahlaistenjoen suisto on Natura-aluetta ja kuuluu myös Selkämeren kansallispuistoon. Myös Ahlaisten edustan saaristo kivikkoisine rantoineen on vertaansa vailla.

Ahlaisten keskustan ilmettä hallitsee kaunis puukirkko. Kirkko on Porin seurakuntien vanhin. Se valmistui vuonna 1796 Salomon Köykkä-Köhlströmin valvonnassa.

Virkeässä kylässä tapahtuu

Kesälauantain vieton voi aloittaa vaikka Ahlaisten syreenitorilta. Tori on auki aina arkilauantaisin yli kesän. Illalla voikin sitten laittaa jalalla koreasti Poikeljärven Paviljongilla. Lavatanssit järjestää Ahlaisten Urheilijat.

Juhannuksena Ahlaisissa paitsi poltetaan kokkoa ja tehdään taikoja, myös urheillaan. Jo perinteeksi on muodostunut leikkimielinen juhannuspäivän jalkapallo-ottelu Ahlaisten urheilukentällä. Ilmassa on suurtaurheilujuhlan tuntua, kun vastakkain asettuvat Sandö ja Niittyluoto.

Kulttuurinnälkäisille elämyksen tarjoaa Ahlaisten Nuorisoseuran kesäteatteri, joka on viihdyttänyt yleisöä vuodesta 1992. Katsomoon mahtuu noin 150 henkilöä.
Ahlaisten markkinat järjestetään vuosittain aina elokuun ensimmäisenä lauantaina.

Ahlaisten nuorisoseura järjestää kyläesittelyjä ja vuokraa kyläsaunaa. Heidän kauttaan on myös mahdollista saada lisätietoa kirkkoveneen ja kanoottien vuokrauksesta.

Kulkuyhteydet

Merikarvialta Ahlaisiin johtava tie on osa valtakunnallista Pohjanlahden rannikkoa myötäilevää Pohjanlahden Rantatie -matkailutietä. Rantatie saa alkunsa Ruotsin ja Suomen rajalta Torniossa. Ahlaisissa on hyvin säilynyt, harjulle sijoittunut kylämiljöö ja osia alkuperäisestä keskiaikaisesta postitiestä, joka jatkaa kulkuaan Noormarkkuun ja aina Varsinais-Suomeen saakka.

Porin keskustasta Ahlaisiin on noin puolen tunnin ajomatka. Autolla Porista Ahlaisiin pääsee reittiä Vaasantie – Ahlaistentie. Maisemiltaan vaihteleva vaihtoehtoinen reitti Ahlaisiin kulkee Meri-Porin Lampaluodosta Porin saaristotietä pitkin.

Porin Linjat liikennöi säännöllisesti Porin keskustasta Ahlaisiin.

Katso myös, mitä mahdollisuuksia Ahlainen tarjoaa luonnossa ja vesillä liikkuville.

Näe ja koe

Ahlainen henkii saaristolaishistoriaa
Porin pohjoisin kaupunginosa Ahlainen on kiehtova yhdistelmä luonnon- ja merenläheisyyttä, kauniita rakennuksia ja elinvoimaista kylätoimintaa.
Ahlaisten nuorisoseuran kyläpalvelut
Ahlaisten nuorisoseura on vuonna 1906 perustettu yhdistys, joka tarjoaa erilaisia harrastusmahdollisuuksia niin paikallisille kuin matkailijoillekin.
Garage Gukkenhaimi
Garage Gukkenhaimi haluaa palvella porilaisia ja Yyterissä liikkuvia matkailijoita esittelemällä satakuntalaisten taiteilijoiden ja käsityöläisten tuotteita.
Iso-Enskeri, Seliskeri ja Munakari
Nämä kolme Selkämeren kansallispuiston saarta ovat veneilijöiden suosimia retkikohteita. 
Junnilan merellinen miljöö
Reposaaressa sijaitsevan Junnilan leirikeskuksen miljöö on vertaansa vailla. Sekä meri- että järvimaisemat koristavat Junnilaa.
kallon_majakka_talvi_harri_kaukosalmi
Kallo
Kallo eli Mäntykallo on Mäntyluodossa sijaitseva alue, joka muodostuu kahdesta tien ja maakaistan toisiinsa yhdistävästä kallioluodosta.
Luontotornit
Porin Yyterinniemi on kansainvälisesti arvokas luontotyyppikokonaisuus, joka on tunnettu runsaasta linnustostaan. Porin rannikon luontoon ja parhaisiin lintuvesiin voi tutustua lukuisista luontotorneista, jotka kaikki sijaitsevat Meri-Porissa.
Mäntyluoto – myrskyjä ja merimiesromantiikkaa
Mäntyluodossa voi kokea koko suolanpärskeisen meren monipuolisuuden ja uskomattoman tunnelman. Vuonna 1918 valmistuneessa Mäntyluodon hotellissa aistii entisaikojen merimiesten hurjat seikkailut maailman merillä.
Reposaaren linnakepuisto
Reposaaren takarannalla sijaitsevassa historiallisessa linnakepuistossa kuljetaan juoksuhaudoissa ja ihaillaan merimaisemia näkötornista. Sodanaikaiset linnakkeet ovat säilyneet muistona historiastamme tähän päivään.
Reposaaren merituulipuisto ja opastuskeskus
Porin Tuulipuiston välittömässä läheisyydessä, Reposaaren Pengertien varrella, sijaitsee tuulipuiston opastuskeskus. Keskuksesta saa ajankohtaista tietoa Suomen Hyötytuuli Oy:n tuulivoimatuotannosta sekä tuulivoimasta yleensä.
Reposaaren Siikaranta
Siikarannan kallioiset ja tyrskyiset rannat aavan meren äärellä houkuttelevat retkeilyyn ja tunnelmallisiin iltakävelyihin. Siikarannan silokallioilta löytyy aikojen saatossa lukuisten merenkävijöiden kaivertamia nimikirjaimia ja kalliopiirroksia.
Reposaaren takaranta
Takaranta on Reposaaressa muutaman kilometrin mittainen, kivikkoinen ja kallioinen rantaviiva aivan aallonmurtajan kupeessa. Rannalta on upea näkymä avomerelle. Talvisin rannalle kohoavat mahtavat jäämuodostelmat.
Reposaari - idyllinen puutalokaupunginosa Porin edustalla
Reposaari on kauniiden puutalojen idyllinen saari Pohjanlahden rannalla.
Risteilyalus M/S Charlotta
Pohjoismaiden suurimpaan jokisuistoalueeseen, Kokemäenjoen jokisuistoon, pääsee tutustumaan M/S Charlotan yleisöristeilyillä heinä-elokuussa.
Seikkailupuisto Huikee
Seikkailupuisto Huikee on köysirata, joka koostuu eri vaikeustasoisista radoista ja antaa haastetta sekä lapsille että aikuisille. Huikee avataan keväällä 2017 Yyteri Beach -lomakeskuksen yhteyteen.
Selkämeren kansallispuisto
Luonnossa liikkuminen
Tunne meren tyrskyt ja pärskeet, kuule laineiden liplatus ja katsele kauas ulapalle! Vuonna 2011 perustettu Selkämeren kansallispuisto käsittää noin 160 kilometriä Satakunnan ja Varsinais-Suomen rannikkoa.
Yyterin hiekkarannat – auringonpalvojan paratiisi
Kuusi kilometriä hienoa hiekkaa ja dyynejä – runsaasti tilaa nauttia ja harrastaa. Yyterin hiekkaranta on yksi Suomen kauneimpia uimarantoja.
Yyterin näkötorni
Yyterin näkötornin kesäkahvilasta ja tilausravintolasta, 60 metrin korkeudesta, avautuvat huikeat maisemat aavalle merelle ja porilaisiin maamerkkeihin; satamaan ja tuulipuistoon.
Yyterin lietteet, kuva Ilkka Valli Ympäristönsuunnittelu Oy
Yyterinniemen retkeilyreitit
Uusin luontoreitti yhdistää Yyterin ainutlaatuiset luontokohteet, Yyterin santojen Etelä-Suomen arvokkaimman dyynialueen sekä lietteiden linnustoltaan arvokkaan maankohoamisrannan.